Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2018

Κόρτο Μαλτέζε - Κάτω Από Τον Ήλιο Του Μεσονυκτίου (Juan Diaz Canales - Ruben Pellejero)


Ακόμα και αν το «Mu» είχε υποθεί πως θα ήταν το τελευταίο άλμπουμ του Κόρτο Μαλτέζε, η Casterman έπραξε το αδύνατο, εκδίδοντας μία νέα ιστορία του Κόρτο Μαλτέζε, εξίσου καλή με τις πρώτες του Hugo Pratt. Ας πάμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το 2013 η Ιταλική Casterman πήρε τα εκδοτικά δικαιώματα του Corto Maltese, και προσέλαβε τον σεναριογράφο Juan Diaz Canales (όπου ήταν ιδέα δικιά του και του Luca Romani κατά τη διάρκεια του ετήσιου Φεστιβάλ στο Lucca) και τον σχεδιαστή Ruben Péllejero – κάνοντας έτσι και τους δύο Ισπανούς σε καταγωγή. Μετά από δουλειά 2 ετών, στις 30 Σεπτέμβριου του 2015 εκδόθηκε σε 4 χώρες ταυτόχρονα (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία) η 30η ιστορία και το 13ο άλμπουμ (όπως αναγραφόταν στη ράχη της γαλλικής έκδοσης) του ήρωα (αλλά το 1ο χωρίς την υπογραφή του Pratt), με τον Ιταλικό τίτλο "Sotto il sole di mezzanotte".  Η νέα αυτή ιστορία των 78 σελίδων, απέσπασε θετικές κριτικές, αλλά και πούλησε πάνω από 250.000 αντίτυπα, κάνοντας την επιστροφή του ήρωα, πιο δυνατή από ποτέ! Η επιτυχία του επέφερε και συνέχεια (το "Εκουατόρια" το 2017) . Στην Ελλάδα το άλμπουμ "Κάτω από τον Ήλιο του Μεσονυκτίου" κυκλοφόρησε στα Κόρτο Μαλτέζε από τις εκδόσεις Μικρός Ήρως και το Έθνος, σε 2 μέρη, στις 15 και 22 Απριλίου του 2018. Το 2ο εξώφυλλο για την ελληνική έκδοση πάρθηκε από την Γερμανική έκδοση.

Η ιστορία του νέου άλμπουμ διαδραματίζεται το 1915, στην Βόρεια Αμερική με την εμφάνιση του Τζακ Λόντον αλλά και του Ρασπούτιν (βασικός χαρακτήρας στον μύθο του ήρωα, με πρώτη εμφάνιση στο πρώτο κιόλας άλμπουμ, «Una Ballate Del Mare Salato»). Χρονολογικά τοποθετείται μετά τα γεγονότα της  Μπαλάντας, κάνοντάς την 4η χρονολογικά ιστορία του Κόρτο Μαλτέζε. Εκεί ο Κόρτο Μαλτέζε διασχίζει τις απέραντες παγωμένες εκτάσεις του Μεγάλου Βορρά, ανάμεσα στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Μαζί του φέρνει ένα μήνυμα του φίλου του Τζακ Λόντον, για έναν έρωτα της νιότης του. Σε αντάλλαγμα, ο συγγραφέας υπόσχεται στον Κόρτο μία καινούρια περιπέτεια... και έναν μεγάλο θησαυρό!

Η ιστορία ξεκινάει αρκετά ομαλά και ήρεμα με πολύ δυνατό το αίσθημα μίας κλασσικής δημιουργίας Hugo Pratt. Όσο συνεχίζει όμως και μας εισάγει στο βασικό story του τεύχους , τα πράγματα ολίγον τι μπλέκονται... Καταρχήν, μας μπλέκει στο ρου της περιπέτειας διάφορους χαρακτήρες, αλλά και καταστάσεις, που πολλές φορές αποσπάνε τον αναγνώστη από τον βασικό σκοπό, αν και πολλές φορές αυτό συμβαίνει σε κόμικς, μόνο και μόνο για να "φουσκώνει" η ιστορία. Πολλά μηνύματα κοινωνικά αλλά και άλλο τόσο πολιτικά έχουν μεγάλο και σημαντικό θετικό αντίκτυπο. Το τέλος της ιστορίας πραγματικά θα το ζήλευε μέχρι και ο Pratt!

Το "Κάτω από τον Ήλιο του Μεσονυκτίου" νιώθει σαν μία επετειακή ιστορία, με πολλά ταξίδια, πολλούς χαρακτήρες που απλά αγαπάμε στον ονειροπόλο μας Κόρτο! Επιπροσθέτως, ένα μεγάλο θετικό είναι ότι οι δημιουργοί του "Κάτω από τον Ήλιο του Μεσονυκτίου" καταλαβαίνουν τον ήρωα απίστευτα και αυτό φαίνεται σε πολλά σημεία της ιστορίας, με την ειρωνική και σαρκαστική διάθεση του Κόρτο Μαλτέζε να κυριαρχεί για άλλη μία φορά! Το σενάριο του Juan Diáz Canales είναι απίθανο, και τον κάνει την σωστή επιλογή ως κληρονόμου της δημιουργίας του Hugo Pratt, καθώς πετυχαίνει απόλυτα την ποιητική ατμόσφαιρα και την όλη την φιλοσοφία του ήρωα. Επίσης, μου άρεσε η Ο Ruben Pellejero κάνει υπέροχη δουλειά στο σχέδιο δίνοντας και μία δικιά του πινελιά στην περιπέτεια, αντιγράφοντας το σχεδιαστικό στυλ του Pratt σε πολλά σημεία.Το χρώμα είναι επίσης κάτι μαγικό, και μόνο δίνει παραπάνω μπόνους στην ιστορία.


Συμπερασματικά, είναι μία αξιοπρεπείς συνέχεια της δημιουργίας του Hugo Pratt, με απλό και ατμοσφαιρικό σχέδιο και χρώμα. Σενάριο γεμάτο μηνύματα, αλλά και μία ιστορία που σχεδόν πετυχαίνει τον βασικό σκοπό του. Συνειδητοποιημένος ο κεντρικός ήρωας, Κόρτο Μαλτέζε, αλλά δυστυχώς συνοδεύεται με χαρακτήρες που δεν φέρνουν τίποτα νέο στο τραπέζι. Η ιστορία εκεί που σε χάνει σε ξανακερδίζει, με ένα τρομερό φινάλε που είναι και το δυνατότερο σημείο του. Το πιο αδύνατο σημείο είναι η μη δημιουργικότητα της περιπέτειας, καθώς είναι σε τόνο Hugo Pratt, με πολλές αντιγραφές να γίνονται από τις προηγούμενες περιπέτειες του ήρωα.

ΙΩΝΑΣ ΑΓΓΕΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου