Εγώ διέσχισα τα όρια! Τα όρια ανάμεσα στο καλό και στο κακό! Ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο... ο θάνατος νικάει! - Ντύλαν /Ξάμπαρας
Εάν έπρεπε να διαλέξω ανάμεσα σε όλα τα κόμικς του κόσμου, σίγουρα μία από τις επιλογές μου θα ήταν ο Ντύλαν Ντογκ. Νομίζω πως κανένας δεν μπορεί να ξεπεράσει την ατμόσφαιρα τρόμου και μυστηρίου που σου δίνει αυτό το κόμικς, σε κάθε του ανάγνωση. Ένας χαρακτήρας πάντα σύγχρονος, με τον χρόνο να μην τον έχει επηρεάσει καθόλου, παρ' όλη την 32 χρόνων εκδοτική του πορεία!
Δημιούργημα του Tiziano Sclavi, το κόμικς Dylan Dog, λέει την ιστορία ενός ασυνήθιστου 33 ετών Βρετανού, ο οποίος, έχοντας παρελθόν ως πρώην ντετέκτιβ στην Σκότλαντ Γιαρντ, πρώην αλκοολικός, ένας χαρακτήρας με πολλές φοβίες, και ένας μονότονος τύπος, όπου φοράει τα ίδια ομοιόμορφα ρούχα καθημερινά, έχει αυτοανακηρυχθεί ως ο "ερευνητής του ανεξήγητου". Το πρώτο του τεύχος, με τίτλο "L' Alba Dei Morti Viventi" (στα ελληνικά "Η Αυγή Των Ζωντανών Νεκρών"), κυκλοφόρησε την 1η Οκτωβρίου 1985, σε σενάριο Tiziano Sclavi και σε σχέδιο Angelo Stano, το οποίο και έφερε μεγάλη απήχηση για την εποχή του, καθώς τότε πολύ λίγα κόμικς με θεματολογία τρόμου μπορούσαν έστω να "σταθούν στα πόδια τους". Η επιτυχία του κόμικς ήταν τεράστια, και μέχρι σήμερα συνεχίζει να πουλάει δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα! Μέχρι τον Οκτώβριο του 2018, αριθμεί (σε μηνιαία βάση) 386 τεύχη.
Που στηρίζεται όμως η επιτυχία του περιοδικού; Όπως είπα παραπάνω, τα κόμικς εκείνης της εποχής με θεματολογία τρόμου δεν είχαν μεγάλο αναγνωστικό κοινό. Ο Ντύλαν Ντογκ, όμως, τα κατάφερε για μερικούς λόγους. Αρχικά, η εκδοτική Sergio Bonelli Editore, είχε φτιάξει ένα ηχηρό όνομα στην Ιταλία, με τις εκδόσεις της, όπως οι Tex, Zagor, Mister NO, Ken Parker, να κοσμούν τα ιταλικά περίπτερα της εποχής και να πουλάνε δεκάδες (έως και εκατοντάδες) χιλιάδες αντίτυπα μηνιαίως! Η εκδοτική όμως δεν είχε ποτέ πλασάρει στο κοινό της ενήλικα κόμικς, με ίσως εξαίρεση των Μίστερ Νο, ο οποίος όμως ποτέ δεν διαφημίζονταν ως σκληρό, βίαιο κόμικς. Η εκδοτική το απέφευγε, προσελκύοντας μονάχα παιδικό κοινό αναγνωστών. Η απόφαση όμως για την πραγματοποίηση μίας τέτοιας έκδοσης δεν θα γινόταν μετά από πολλές παρακλήσεις του Tiziano Sclavi στον εκδότη Sergio Bonelli (ψευδώνυμο: Guido Nollita), με τον οποίο ο οίκος είχε παρελθόν (έγραψε σενάριο για διάφορες ιστορίες άλλων τίτλων: Zagor, Mister NO, Martin Mystere, Ken Parker), και οι οποίοι τελικά τον εμπιστεύθηκαν δικαίως! Με την επιτυχία του ήρωα, ο Sclavi έγινε γνωστό όνομα στον χώρο και ο οίκος Bonelli πλέον άλλαξε πλεύση σε πιο ενήλικα κόμικς, με διάφορες θεματολογίες (Nathan Never, Julia, Dampyr κα). Σήμερα πουλάει γύρω στα 100.000 αντίτυπα, φέρνοντάς τον 2ο σε θέση στου τίτλους του Bonelli (μετά το Tex), και 3ο σε όλη την Ιταλία (μετά το Tex και το Topolino).
Η τετραλογία "Ξακάμπρας" |