Τρίτη 25 Ιουνίου 2019

50 Χρόνια Ελληνικός Μπλεκ!


Ήταν Οκτώβριος του 1954 όταν στην Ιταλία έκανε την εμφάνισή του ένας νέος ήρωας κόμικς. Είχε ξανθά μαλλιά, φορούσε γούνινο σκούφο και σακάκι, γεροδεμένος και γύρω στα 2 μέτρα ύψος. Έφερε την υπογραφή των EsseGesse – αποτελούμενη από τους Pietro Sartoris, Dario Guzzon & Giovanni Sinchetto – και η εμπορική του επιτυχία ήταν πρωτοφανής. Με το όνομα Μπλεκ – «Il Grande Blek» («Ο Μεγάλος Μπλεκ») στο πρωτότυπο – ήταν το σύμβολο της Αμερικάνικης επανάστασης, και της απελευθέρωσης του Αμερικανικού ζυγού από τους Άγγλους. Αρχηγός μιας ομάδας κυνηγών, και με 2 πολύ καλούς φίλους στο πλάι του – το «μυαλό» και το κωμικό στοιχείο της ομάδας, ο Καθηγητής Μυστήριος, και ένα παιδί που όταν πέθανε ο πατέρας του ο Μπλεκ τον πήρε υπό την προστασία του, ο Ρόντυ –, κάθε του περιπέτεια χαρακτηρίζεται για την αφέλειά της, τα αντιπολεμικά της μηνύματα, την κωμικότητα και την προβλέψιμη πλοκή της.

Όλα αυτά αποδεχτά φυσικά, αφού αν σκεφτούμε πως την δεκαετία του ’50, έχουμε μία Ευρώπη ερχόμενη από έναν αιματοβαμμένο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ένα ευχάριστο, παιδικό ανάγνωσμα ήταν απαραίτητο τότε. Οπότε η επιτυχία του ήταν αναμενόμενη. Το 1965 τελείωσε την πορεία του στην Ιταλία – κάπως απότομα, και αυτό λόγω διαφορών των δημιουργών με τον εκδότη – και τα δικαιώματα του ήρωα πωλήθηκαν σε Γαλλική εκδοτική. Εκεί διάφοροι δημιουργοί ανέλαβαν να γράψουν ιστορίες του ήρωα – ανάμεσά τους οι θρυλικοί Jean Yves Mitton, Ciro Tota κα – μέχρι και τις αρχές του 2000 στο περιοδικό Kiwi. Φυσικά εκεί ανάμεσα δημιουργήθηκαν ιστορίες και σε άλλες χώρες, όπως στη Σερβία - με ιστορίες από δημιουργούς όπως ο Bane Kerac - έως και στην Ελλάδα – με ιστορίες των Στέλιου Ανεμοδουρά και Βύρωνα Απτόσογλου -, και έγιναν διάφορες προσπάθειες για επανέκδοση του ήρωα στην Ιταλία – πιο γνωστή αυτή του 1994 που βγήκαν και νέες ιστορίες με αρχισυντάκτη το μοναδικό, τότε, ζωντανό μέλος των EsseGesse, Dario Guzzon. Τελευταία εκδοτική προσπάθεια του ήρωα έγινε από την Ιταλική εκδοτική Edizioni If, όπου στα 171 τεύχη της, συλλέγει κάθε εκδοθέν ιστορία του ήρωα. Ο Μπλεκ μέσα από το κόμικς του περνάει ξεκάθαρα δημοκρατικές και ριζοσπαστικές αντιλήψεις, πολεμά ενάντια στο άδικο και πρεσβεύει την ισότητα μεταξύ των φυλών – ένα ζήτημα που αντιμετωπίζεται εντός του κόμικ είναι η ρατσιστική αντίληψη των Αμερικανών και των Άγγλων για τους ερυθρόδερμους.

Ας μιλήσουμε όμως και για τον τίτλο του Μπλεκ επί Ελληνικού εδάφουςΟ Στέλιος Ανεμοδουράς τον έφερε τον Ιούνιο του 1969, όταν η Ελλάδα βρίσκονταν υπό την δικτατορία της Χούντας – και οι δικτάτορες το επέτρεψαν επειδή ήταν Αμερικάνικος ήρωας (γέλια) –, κάνοντάς τον αυτόματα ένα όπλο ενάντια στη δικτατορία. Ο Ανεμοδουράς το γνώριζε καλά αυτό, και λόγω του αριστερού του παρελθόντος, έκανε τον Μπλεκ ένα σύμβολο ενάντια στη δικτατορία, και παράλληλα τον χρησιμοποίησε ως ένα παιδικό ανάγνωσμα για να ξεχνιέται ο βασανισμένος Ελληνικός λαός από τα προβλήματά της καθημερινότητάς του. Με εβδομαδιαία περιοδικότητα, η κανονική σειρά πέρασε από πολλές περιόδους, ενώ εντωμεταξύ βγήκαν και άλλες μηνιαίες. Πιο βασική στροφή στο περιοδικό έγινε το ’80 που το περιοδικό μετατράπηκε εξ’ ολοκλήρου σε πολυθεματικό, με θέματα ποπ κουλτούρας, και δεκάδες κόμικς να το στολίζουν. Ουσιαστικά, το περιοδικό κάθε φορά προσαρμοζόταν στις ανάγκες και τις τάσεις της εποχής. Μετά είχαμε το - μηνιαίο πλέον - «Συλλεκτικό Μπλεκ» που περιελάμβανε μόνο ιστορίες Μπλεκ και σύλλεξε σχεδόν κάθε ιστορία που είχε εκδοθεί στην Ελλάδα μαζί με νέες – Γαλλικής παραγωγής – αδημοσίευτες στα τελευταία τεύχη.

Οι εκδόσεις Μικρός Ήρως επιχείρησαν να τον βάλουν ξανά στην Ελληνική σκηνή από το 2014 με το «Νέος Μπλεκ». Ακολούθησε το μοντέλο: ο Μπλεκ ως κεντρικός ήρωας και 3-4 κόμικ συνοδευτικά, κινήθηκε κάπως σε πολυθεματικά πεδία, και αυτό το μοντέλο το κράτησε για 60 τεύχη, κάθε μήνα και ένα, έως τον Νοέμβριο του 2018. Και η ακύρωση της έκδοσης όμως έγινε μόνο για να δωθεί ο χώρος να αναδειχθεί μία νέα έκδοση Μπλεκ! Τον Δεκέμβριο του 2018, στο περσινό Athenscon, έγινε η πρώτη παρουσίαση της νέας αυτής περιόδου του ήρωα, με τίτλο «Μπλεκ: Τα Καλύτερα Κόμικς». Ο εκδότης Λεωκράτης Ανεμοδουράς (εγγονός του Σ. Ανεμοδουρά) και ο αρχισυντάκτης Λευτέρης Ταρλαντέζος (μέγας γνώστης του χώρου, και ένα από τα μέλη της συντακτικής ομάδας του «9») έχτισαν ένα πολυθεματικό from scratch, το οποίο είναι 164 σελίδες, με σχήμα 17*24 και έκδοση πολυτελείας, περιέχει στην ύλη του 10+ κόμικς, εκτεταμένη αρθρογραφία, και σε διμηνιαία βάση, μέχρι τώρα έχει τραβήξει την προσοχή πολλών. Μέχρι τον Ιούλιο του 2019 έχουν δημοσιευθεί 5 τεύχη της σειράς.
Και έτσι φτάνουμε στο σήμερα, 25 Ιουνίου 2019, και αναπολούμε το παρελθόν, και την παιδική μας αθωότητα, πάντα κοιτάζοντας μπροστά για ένα λαμπρό παρόν και μέλλον. Για εμένα ο Μπλεκ είναι ένας αιώνιος επαναστάτης, ένας άνθρωπος της αντίστασης. 50 χρόνια εντός της Ελληνικής εκδοτικής ιστορίας, και ευχόμενοι για πολλά ακόμα να ακολουθήσουν...

Χρόνια πολλά, Μπλεκ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου